شورای رقابت طبق قانون باید بر بازار خرید و فروش خودرو و قیمت خودرو نظارت داشته باشد. در صورت عدم ورود شورای رقابت در این بازار سیستم قیمت گذاری به سمت cost-plus pricing می رود. در این شیوه خودرو سازان قیمت خودرو تمام شده را همراه با سود مشخصی به عنوان قیمت نهایی اعلام می کنند. از این رو خودروسازان ممکن است هزینه های بالاسری زیاد به علاوه هزینه های مازاد تامین قطعات خودرو نیز داشته باشند. در این صورت قیمت تمام شده خودرو بیش از میزان واقعی می شود. و مردم مجبور به خرید خودرو با قیمت خیلی بالا خواهند شد. از طرفی پس از ممنوعیت واردات خودرو، بازار خودرو در ایران انحصاری شد؛ در نتیجه شورای رقابت باید در روند قیمتگذاری این کالا وارد شود.
کنترل شورای رقابت بر قیمت خرید خودرو و فروش خودرو
در وهله نخست این شورا قیمت واقعی یک خودرو را مشخص کرده و به قیمت تمام شده اعلامی از سوی خودروسازان توجهی نمیکند، چراکه ممکن است خودروسازان طبق مطالب ذکر شده هزینه های اضافی زیادی داشته باشند و مردم نباید تاوان هزینههای سربار و نیروی انسانی مازاد خودروسازی را بپردازند. همچنین باید بر قیمت خودرو کنترل دقیقی وجود داشته باشد تا خودروسازان با اصلاح سیستم داخلی به قیمت واقعی تعیین شده از سوی شورای رقابت نزدیک شوند. از سویی در یکی از مواد قانون ساماندهی صنعت خودرو مجلس مقرر کرد شورای رقابت به بازارهای انحصاری وارد شود.
قانون ساماندهی صنعت خودرو
بر این اساس تفسیر مجلس از ماده مذکور ورود شورای رقابت به فرایند قیمتگذاری به این معنا است که خودروسازان قیمت خودرو تولیدی و سود خود را اعلام میکنند اما رقم نهایی فروش خودرو توسط شورای رقابت تعیین میشود. مجلس نقش شورای رقابت را پررنگ کرد. این در حالی است که باید دید در نهایت چه زمانی بازار خودرو به ساحل آرامش گام خواهد نهاد و دیگر از التهابات بازار خودرو خبری نخواهد بود.